Doorgaan naar hoofdcontent

Kurkuma en ontstekingen



Kurkuma

Kurkuma poeder is een geel kruid met een mild bittere smaak. Het wordt in de oosterse keuken vooral gebruikt om smaak en kleur aan gerechten te geven, zoals aan nasi en kerrie.

Kurkuma en ontstekingen
Er zit een ontstekingsremmende stof in kurkuma Curcumine. Dit kan ontstekingen mogelijk minder maken of voorkomen en kan daardoor een gunstig effect hebben bij pijn, zoals bij artrose.

Bij inwendig gebruik zou kurkuma verder het cholesterolgehalte verlagen. Gemalen wortels hebben dan weer een positieve invloed op maag en darmproblemen, zoals bij lekkende darm en maagslijmvliezen. In de Chinese leer is kurkumawortel een werkzame therapie voor de huid en wordt ook gebruikt bij de behandeling van kneuzingen, wonden en ringworm.

Kurkuma zalf zelf maken
Neem één theelepel kurkuma longa poeder, 2 theelepels propollis crème of honing en 1 theelepel dagcrème, Goed door elkaar roeren en op de aangedane plek smeren. Dan 10 minuten laten inwerken en na de behandeling schoonpoetsen met olijfolie. Kan een goed werkend recept zijn tegen donkere huidvlekken. Bijvoorbeeld ouderdomsvlekken op de handen. Het is alleen niet lang houdbaar. Niet omdat het gaat schimmelen, maar omdat kurkuma vet op zuigt.

Zelf planten van kurkuma
Koop kurkuma op de markt of bij een biologische winkel. Kies de kleinste wortelstokken met 2 tot 3 knoppen. Plant de wortelstokken ongeveer 17 tot 25 cm uit elkaar en plant ze in de natte grond, ongeveer 6 cm diep. Geef geen water meer tot de scheuten verschijnen. De wortels kunnen ontkiemen tussen de 4 á zelfs 9 maanden. Hoe warmer ze staan, hoe beter, in de winter moet je ze binnenhalen. Zorg ervoor dat je de kurkuma in een pot zet, waar het water uit kan lekken. Als je plant geel begint te kleuren en de stengels zijn aan het drogen, dan zijn de wortels klaar om te oogsten.

Meer informatie over kruiden en voeding
https://www.albican.nl/Welzijn,-Voeding-kruiden/

Gezondheidsklachten?
Kijk dan hier: https://www.albican.nl/Gezondheid/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bloemen maken van venkel

Bloemen maken van venkel Wat heb je nodig 1 venkel; 1 wortel; 5 kleine mailkolfjes een mes een snijplank Saté prikkertjes een klein boortje stukjes visdraad of garen Oase Peterselie Hoe te maken Snijd de achterkant van de venkel, snijd het achterste stukje hart uit de venkel en de bladeren kun je gemakkelijk van elkaar los maken. Daarna snijd je het blad zoals op de afbeelding, in de vorm van een bloem met punt. Maak aan de onderkant van het blad, dus het platte stuk, twee gaatjes. Doe hier het draadje doorheen en laat dit even liggen. Begin aan de wortel, maak van de wortels stampertjes, zoals we die in de bloem ook zien en op de afbeelding. Boor er een gaatje aan de onderkant in en steek daar de saté prikker in. leg het stampertje in het blad en bevestig dit met het draadje, je hebt nu het eerste blad, het beste kan je een stukje oase pakken en daar al je bladeren in zetten, wil je kleur afwisseling, doe je hetzelfde maar dan met de maïs kolfjes. Leg aan de onderkant een bedje ...

Kracht

Sta altijd in jouw eigen kracht Je bent geweldig gewoon zoals je bent Laat niet toe dat anderen  jou veranderen Jij die jezelf het beste kent Hooggevoeligheid en mindfulness