Kurkuma
Kurkuma poeder is een geel kruid met een mild bittere smaak. Het wordt in de oosterse keuken vooral gebruikt om smaak en kleur aan gerechten te geven, zoals aan nasi en kerrie.
Kurkuma en ontstekingen
Er zit een ontstekingsremmende stof in kurkuma Curcumine. Dit kan ontstekingen mogelijk minder maken of voorkomen en kan daardoor een gunstig effect hebben bij pijn, zoals bij artrose.
Bij inwendig gebruik zou kurkuma verder het cholesterolgehalte verlagen. Gemalen wortels hebben dan weer een positieve invloed op maag en darmproblemen, zoals bij lekkende darm en maagslijmvliezen. In de Chinese leer is kurkumawortel een werkzame therapie voor de huid en wordt ook gebruikt bij de behandeling van kneuzingen, wonden en ringworm.
Kurkuma zalf zelf maken
Neem één theelepel kurkuma longa poeder, 2 theelepels propollis crème of honing en 1 theelepel dagcrème, Goed door elkaar roeren en op de aangedane plek smeren. Dan 10 minuten laten inwerken en na de behandeling schoonpoetsen met olijfolie. Kan een goed werkend recept zijn tegen donkere huidvlekken. Bijvoorbeeld ouderdomsvlekken op de handen. Het is alleen niet lang houdbaar. Niet omdat het gaat schimmelen, maar omdat kurkuma vet op zuigt.
Zelf planten van kurkuma
Koop kurkuma op de markt of bij een biologische winkel. Kies de kleinste wortelstokken met 2 tot 3 knoppen. Plant de wortelstokken ongeveer 17 tot 25 cm uit elkaar en plant ze in de natte grond, ongeveer 6 cm diep. Geef geen water meer tot de scheuten verschijnen. De wortels kunnen ontkiemen tussen de 4 á zelfs 9 maanden. Hoe warmer ze staan, hoe beter, in de winter moet je ze binnenhalen. Zorg ervoor dat je de kurkuma in een pot zet, waar het water uit kan lekken. Als je plant geel begint te kleuren en de stengels zijn aan het drogen, dan zijn de wortels klaar om te oogsten.
Meer informatie over kruiden en voeding
https://www.albican.nl/
Gezondheidsklachten?
Kijk dan hier: https://www.albican.nl/
Reacties
Een reactie posten