Doorgaan naar hoofdcontent

Kurkuma en ontstekingen



Kurkuma

Kurkuma poeder is een geel kruid met een mild bittere smaak. Het wordt in de oosterse keuken vooral gebruikt om smaak en kleur aan gerechten te geven, zoals aan nasi en kerrie.

Kurkuma en ontstekingen
Er zit een ontstekingsremmende stof in kurkuma Curcumine. Dit kan ontstekingen mogelijk minder maken of voorkomen en kan daardoor een gunstig effect hebben bij pijn, zoals bij artrose.

Bij inwendig gebruik zou kurkuma verder het cholesterolgehalte verlagen. Gemalen wortels hebben dan weer een positieve invloed op maag en darmproblemen, zoals bij lekkende darm en maagslijmvliezen. In de Chinese leer is kurkumawortel een werkzame therapie voor de huid en wordt ook gebruikt bij de behandeling van kneuzingen, wonden en ringworm.

Kurkuma zalf zelf maken
Neem één theelepel kurkuma longa poeder, 2 theelepels propollis crème of honing en 1 theelepel dagcrème, Goed door elkaar roeren en op de aangedane plek smeren. Dan 10 minuten laten inwerken en na de behandeling schoonpoetsen met olijfolie. Kan een goed werkend recept zijn tegen donkere huidvlekken. Bijvoorbeeld ouderdomsvlekken op de handen. Het is alleen niet lang houdbaar. Niet omdat het gaat schimmelen, maar omdat kurkuma vet op zuigt.

Zelf planten van kurkuma
Koop kurkuma op de markt of bij een biologische winkel. Kies de kleinste wortelstokken met 2 tot 3 knoppen. Plant de wortelstokken ongeveer 17 tot 25 cm uit elkaar en plant ze in de natte grond, ongeveer 6 cm diep. Geef geen water meer tot de scheuten verschijnen. De wortels kunnen ontkiemen tussen de 4 á zelfs 9 maanden. Hoe warmer ze staan, hoe beter, in de winter moet je ze binnenhalen. Zorg ervoor dat je de kurkuma in een pot zet, waar het water uit kan lekken. Als je plant geel begint te kleuren en de stengels zijn aan het drogen, dan zijn de wortels klaar om te oogsten.

Meer informatie over kruiden en voeding
https://www.albican.nl/Welzijn,-Voeding-kruiden/

Gezondheidsklachten?
Kijk dan hier: https://www.albican.nl/Gezondheid/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mosterd en een verbeterde darmwerking

De mineralen in mosterd kunnen samen zorgen voor een sneller metabolisme en een snellere afbraak van vetten en stimuleert de vertering. De gemalen mosterdzaden kunnen laxerend werken en zo zorgt mosterd ervoor dat je darmen gezond blijven. Gebruik je graag kaas, maar je vindt het te vet? Smeer wat mosterd op je kaas en de mosterd kan zorgen voor een snellere vetverbranding.  Er zijn gele en er zijn zwarte mosterdzaden, de zwarte zijn iets scherper dan de gele mosterdzaden. Zelf mosterd maken • 250 ml appelazijn • 120 gram gemengd mosterdzaad • Snuf zeezout, vermengd met kelp • 1 tl-kurkuma (geelwortel) • 1 tl-Paprikapoeder • 2 tenen knoflook • 10 gram verse gember • 4 tl-palmsuiker Doe de test: ➠  http://bit.ly/indicatie-test  ( Indicatietest lekkende slijmvliezen, maag/darm kanaal) Wie van pittig houdt, voegt cayennepeper toe Bereiding Doe alle ingrediënten in een glazen kom en laat dit een nacht staan. De volgende dag, pureer je het mengsel in de blender en...

Bloemen maken van venkel

Bloemen maken van venkel Wat heb je nodig 1 venkel; 1 wortel; 5 kleine mailkolfjes een mes een snijplank Saté prikkertjes een klein boortje stukjes visdraad of garen Oase Peterselie Hoe te maken Snijd de achterkant van de venkel, snijd het achterste stukje hart uit de venkel en de bladeren kun je gemakkelijk van elkaar los maken. Daarna snijd je het blad zoals op de afbeelding, in de vorm van een bloem met punt. Maak aan de onderkant van het blad, dus het platte stuk, twee gaatjes. Doe hier het draadje doorheen en laat dit even liggen. Begin aan de wortel, maak van de wortels stampertjes, zoals we die in de bloem ook zien en op de afbeelding. Boor er een gaatje aan de onderkant in en steek daar de saté prikker in. leg het stampertje in het blad en bevestig dit met het draadje, je hebt nu het eerste blad, het beste kan je een stukje oase pakken en daar al je bladeren in zetten, wil je kleur afwisseling, doe je hetzelfde maar dan met de maïs kolfjes. Leg aan de onderkant een bedje ...

Kinderwagen van ei, leuk te serveren bij een geboorte

#Babyshower , met op het eind een tip voor je  #Gezondheid Wat heb je nodig  8 eieren 1 rookworst cocktailprikkertjes 4 eetlepels mayonaise 1 eetlepel ketchup 1 theelepel mosterd 1 theelepel kerrie poeder 1 wortel stengeltjes bieslook Hoe maak je het Kook de eieren, snijd ze als op de foto doormidden, snij de wortels in plakjes (voor de wielen), snijd de ander helft van het ei doormidden en gebruik dit als kap van de kinderwagen, duw de zijkantjes iets naar binnen. Maak van het overige ei rondjes voor de wieltjes, even groot als de plakjes wortels. Rijg een plakje wortel en ei aan het stokje, vestig hem aan de onderkant van de kinderwagen en herhaal dit aan de voor of achterkant, (zie foto). Snijd de worst in plakjes en haal de oogjes, neusje en mondje uit de buitenkant van de worst, hierdoor krijg je het gezichtje, maak hiervoor kleine in kepinkjes in het plakje worst en duw daar de kleine stukjes in. Leg dit onder het kapje van de kinderwagen. Maak nu een dekentje van...